poniedziałek, 17 lutego 2014

Drożdżówka ze śliwkami

     Składniki:
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu
  • aromat do ciast (waniliowy, śmietankowy)
Kruszonka:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 100 g masła
Do miski wsypuję mąkę, cukier i mieszam.
Drożdże i margarynę dodaję do ciepłego mleka i mieszam do rozpuszczenia się składników.
Dolewam ocet, dodaję jajka i zapach. Wszystko dokładnie mieszam i wlewam do mąki.
Mieszam do połączenia składników. Ciasto wstawiam pod przykryciem do lodówki na godzinę.
Smaruję blachę do pieczenia tłuszczem i posypuję bułką tartą. 
Przekładam ciasto na blachę, na wierzchu układam połówki  śliwek, jedna przy drugiej - skórką do dołu.
Składniki na kruszonkę zagniatam i posypuję owoce.
Przygotowane ciasto wstawiam do zimnego piekarnika i piekę przez godzinę w 180 st.C.



                    http://gotuj.skutecznie.tv/2010/09/prosta-domowa-drozdzowka-ze-sliwkami/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Archiwum bloga