- 5 dag świeżych drożdży
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/4 kostki margaryny
- 1/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka octu
- aromat do ciast (waniliowy, śmietankowy)
Kruszonka:
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 100 g masła
Do miski wsypuję mąkę, cukier i mieszam.
Dolewam ocet, dodaję jajka i zapach. Wszystko dokładnie mieszam i wlewam do mąki.
Mieszam do połączenia składników. Ciasto wstawiam pod przykryciem do lodówki na godzinę.
Smaruję blachę do pieczenia tłuszczem i posypuję bułką tartą.
Przekładam ciasto na blachę, na wierzchu układam połówki śliwek, jedna przy drugiej - skórką do dołu.
Składniki na kruszonkę zagniatam i posypuję owoce.
Przygotowane ciasto wstawiam do zimnego piekarnika i piekę przez godzinę w 180 st.C.
http://gotuj.skutecznie.tv/2010/09/prosta-domowa-drozdzowka-ze-sliwkami/
http://gotuj.skutecznie.tv/2010/09/prosta-domowa-drozdzowka-ze-sliwkami/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz