niedziela, 16 lutego 2014

Rożki z gruszką

     Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g twarogu (półtłusty lub inny)
  • 200 g schłodzonego masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • opakowanie cukru waniliowego lub aromat do ciast
  • 2-3 gruszki lub inne owoce
  • cukier puder do posypania
Do miski wsypuję mąkę, wkruszam twaróg, dodaję pokrojone w kawałki masło i sól.
Zagniatam dokładnie na miękkie, spójne ciasto lub korzystam z pomocy blendera.
Ciasto dzielę na dwie części i z każdej formuję kulę. Wstawiam pod przykryciem do lodówki na godzinę. 
W tym czasie obieram gruszki i kroję w małe plasterki. Skrapiam sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Połowę ciasta czyli jedną kulę rozwałkowuję pomiędzy dwoma płatami papieru do pieczenia na grubość ok. 3 mm. Kroję je w kwadraty na ok. 4 cm. Na  środku każdego kwadratu układam kawałek gruszki i składam po przekątnej na pół czyli w trójkąt i zlepiam jego czubek. Układam je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiam do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piekę na drugiej półce od dołu w funkcji góra-dół, aż będą złociste czyli ok.15 minut.
Tak samo robię z drugą połową ciasta.
Upieczone rożki zostawiam do ostygnięcia a następnie posypuję cukrem pudrem.



 
                              http://gotuj.skutecznie.tv/2013/06/kruche-rozki-maslane-z-gruszka/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Archiwum bloga