- 5 dag drożdży
- 1 kostka masła
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 4 łyżki cukru
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- cukier waniliowy
Nadzienie:
- np. dżem jabłkowy
Lukier:
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka mleka
Drożdże wkruszamy do mleka, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia składników. Margarynę podgrzewamy, aby była miękka ale nie płynna.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka i wlewamy mleko z drożdżami i cukrem i miękką margarynę. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Przykrywamy talerzem i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy je na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy w koło i dzielimy na trójkąty, nakładamy dżem i formujemy rogalik. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C.
Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i smarujemy je jajkiem lub mlekiem.
Pieczemy w 200 st. przez ok. 15 minut aż będą rumiane i studzimy.
Przygotowujemy lukier - mieszamy cukier puder z mlekiem. Polewamy rogaliki i gotowe.
http://gotuj.skutecznie.tv/2010/11/rogaliki-drozdzowe-z-dzemem-szybkie-i-smaczne/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz