niedziela, 6 kwietnia 2014

Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym

      Składniki:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • herbatniki
  • 3 cytryny
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 320 g cukru
  • cukier puder
  • galaretka cytrynowa
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Potem dodawać stopniowo mąkę tortową i ziemniaczaną z proszkiem, lekko mieszając. Wyłożyć do prodiża lub tortownicy i piec ok.40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i odstawić do wystudzenia. 
Cytryny sparzyć, z jednej zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach. Wycisnąć sok z wszystkich cytryn. 
W garnuszku zagotować 1 szklankę wody z dodatkiem 220 gram cukru, 125 ml soku z cytryny oraz startą skórkę. W 1/2 szklance wody rozmieszać 2 budynie, a następnie wlać do wrzącej wody i gotować cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Garnuszek zakryć folią i odstawić do całkowitego wystudzenia. 
W misce utrzeć mikserem masło, a gdy będzie puszyste dodawać stopniowo zimny budyń ciągle mieszając.
Pół szklanki wody wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny i 2 łyżkami cukru. Nasączyć zimny biszkopt i wyłożyć masę budyniową. 
Śmietankę przelać do miski i ubijać mikserem na najwyższych obrotach, aż będzie gęsta. Dodać 2 łyżki cukru pudru. Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i stopniowo po 1 łyżce dodawać zimną galaretkę. Tak powstałą piankę przelać na masę budyniową. Na wierzchu ułożyć herbatniki. Można polać  lukrem cytrynowym(sok z cytryny i cukier puder). Odstawić do stężenia najlepiej na całą noc.



                   http://kulinarnyswiatdomi.blog.pl/2013/12/27/cytrynowe-z-kremem-budyniowym/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Archiwum bloga